Kotikunta

Jyväskylä

Jyväskylä on keskikokoinen mukava 140 000 asukkaan kaupunki Keski-Suomessa.

Hae palvelut

Kiinteistöveroa ei kierretä

Verottajalle kiinteistövero on mieluisa, sillä sen kiertäminen on vaikeaa. Kiinteistöjä ei voi kuljettaa veroparatiiseihin eikä muutoinkaan piilottaa verottajalta. Omistaja ei voi myöskään piileskellä veropakolaisena ulkomailla, sillä kun maksamatonta veroa on kertynyt riittävästi, se peritään ulosmittaamalla kiinteistö. Verottajan ote heltiää vasta kalmistossa, sillä laissa on erikseen mainittu hautausmaiden ja autiokirkkojen verovapaus.

Veronkanto

Verottaja perii kiinteistöveron suoraan omakotitalon omistajalta. Osakehuoneistossa asuva ei näe kiinteistöverolippua, mutta hän maksaa sen yhtiövastikkeessa. Vuokralla asuvalta veron perii vuokranantaja vuokrassa. Kunnan vuokra-asunnossa veroa ei ole, sillä kunnan ei tarvitse maksaa alueellaan olevista kiinteistöistä veroa itselleen. Verovelvollisia ovat kaikki kauppa-, teollisuus- ja toimistorakennukset tontteineen, mutta verosta vapaita ovat maa- ja metsätilat. Vero lasketaan erikseen maapohjalle ja rakennukselle.
Veron saaja on kiinteistön sijaintikunta. Jyväskylä sai kiinteistöveroa viime vuonna 48 000 000 euroa kunnan alueella olevista kiinteistöistä. Jos kiinteistöveroa ei olisi, Jyväskylän veroäyriä pitäisi nostaa 1,9 senttiä, jotta verotulot pysyisivät ennallaan. Kunnan kannalta hyviä veronmaksajia ovat ulkopaikkakuntalaiset kesämökkien omistajat ja suuret teollisuuslaitokset. Molemmat tuovat rahaa kunnan kassaan ulkopaikkakuntalaisilta. Tässä suhteessa yksi voittajista on Eurajoki, jolle Olkiluodon ydinvoimala tuo rahaa parikymmentä miljoonaa euroa vuodessa. Hyöty ei ole tosiasiassa noin suuri, sillä verotulo pienentää valtionosuutta.

Veron määräytyminen

Vero lasketaan kertomalla kiinteistön arvo kuntakohtaisella veroprosentilla. Kiinteistön arvon verottaja määrittelee lakipykälien perusteella. Veroprosentin päättää kunnanvaltuusto lakiin kirjoitettujen veron vähimmäis- ja enimmäisarvojen välistä.
Kunnanvaltuuston päätettävänä olevat kolme tärkeintä kiinteistöveron lajia ovat kaikkia rakennuksia ja tontteja koskeva yleinen kiinteistövero (vähintään  0,93 %, enintään 2,00 %), asuinrakennuksia koskeva vakituisen asunnon vero (0,41 %-1,00 %) ja loma-asuntoja koskeva vapaa-ajan asuntojen vero (0,93 % - 2,00 %). Lisäksi kunnanvaltuusto voi halutessaan päättää  rakentamattomien tonttien, voimalaitosrakennusten ja yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöverosta. Rakennusmaan käytön tehostamiseksi pääkaupunkiseudulla on pakko verottaa rakentamattomia tontteja vähintään 1,5 % yleistä verokantaa suuremmalla prosentilla kuitenkin enintään 4 % verolla.

Kiinteistövero Jyväskylässä

Jyväskylän kunnanvaltuusto on päättänyt vuoden 2018 kiinteistöveroprosenteiksi:

  • yleinen kiinteistövero on 1,30 %
  • vakituisen asunnon kiinteistövero on 0,55 %
  • loma-asunnon kiinteistövero on 1,55 %
  • rakentamattoman tontin kiinteistövero on 4,00 %
  • yleishyödyllisen yhteisön kiinteistöverona käytetään yleistä kiinteistöveroprosenttia
  • voimalaitosrakennusten kiinteistövero on 3,10 %



  • Tavallisen jyväskyläläisen kukkarolle käy asuintontin yleinen kiinteistövero ja asuinrakennuksen vakituisen asunnon kiinteistövero. Kuviossa nämä kunnanvaltuuston päättämät veroprosentit on laskettu yhteen siten että ensin on vakituisen asunnon ja sitten yleinen kiinteistövero. Veroprosentti ei kerro kovin paljoa maksettavan veron suuruudesta, sillä tontin ja asunnon arvo vaihtelevat paikkakunnittain. Omakotitalosta maksettava kiinteistövero on Espoossa paljon suurempi kuin Pyhärannalla, vaikka Espoon veroprosentit ovat pienimmät sallitut ja Pyhäranta käyttää Suomen suurimpia prosentteja. 

    Tasavero

    Kiinteistövero näyttää tasaverolta, sillä maksajan tulot eivät vaikuta veroprosenttiin. Käytännössä hyvätuloiset asuvat arvokkaammissa rakennuksissa ja siten heidän veronsa ovat suuremmat kuin pienituloisilla. Huonossa asemassa ovat pääkaupunkiseudulla pienellä eläkkeellä sinnittelevät iäkkäät lesket, jotka joutuvat yksin maksamaan veron isosta rakentamattomasta tontista. Vanhasta rintamamiestalosta isolla tontilla saatetaan periä veroa 5000 euroa vuodessa.

    Linkit:

    Verohallinon ohje: Kiinteistöjen arvostaminen kiinteistöverotuksessa

    Verohallinto: Kiinteistöveroprosentit



    Pauli Savolainen 24.1.2018

    Ilmoita Jyväskylän puhelinluettelossa

    Täältä on etsitty: Autokorjaamoja, sähkösuunnittelijaa, kaivuria, kirvesmiestä, lastenhoitoapua, joulukuusen myyjää, mansikoiden itsepoimintaa, lasten luontoleiriä jne...

    Siirry tekemään ilmoitusta

Jyväskyläläiset starttasivat 2 030 uutta autoa viime vuonna.

Uusista autoista 313 voidaan tankata pistorasiasta.

Jyväskylässä työttömyys vähentynyt vuodessa 2,2 prosenttiyksikköä

Jyväskylässä työttömyys on vähentynyt reippaasti ja edustaa keskimääräistä tasoa koko Suomessa.

Nukkuvien puolue suurin kunnallisvaaleissa

Jyväskyläläiset olivat laiskahkoja äänestämään.

Jyväskylän nuorimmat asukkaat löytyvät Puuppolan alueelta.

Väestön keski-ikä vaihtelee postinumeroalueittain yllättävästi.

Ilmoita Jyväskylän puhelinluettelossa

Täältä on etsitty: Autokorjaamoja, sähkösuunnittelijaa, kaivuria, kirvesmiestä, lastenhoitoapua, joulukuusen myyjää, mansikoiden itsepoimintaa, lasten luontoleiriä jne...

Siirry tekemään ilmoitusta
 © 2016-2021 Sompsa Oy 
   ps@ sompsa.fi
"