Kotikunta

Jyväskylä

Jyväskylä on keskikokoinen mukava 140 000 asukkaan kaupunki Keski-Suomessa.

Hae palvelut

Seksuaalivähemmistöt pieni ryhmä Jyväskylässä

Seksuaalivähemmistöt ovat harvinaisia ja sen vuoksi niitä sanotaan vähemmistöiksi. Wikipediassa esitellään useita tutkimuksia, joiden keskiarvona homoseksuaalisten miesten osuus on noin prosentti kaikista miehistä. Lesbojen osuus on vielä pienempi. Näin laskemalla tarvitaan kymmenen jalkapallojoukkuetta, että pelaajissa olisi yksi homoseksuaali.

Interseksuaalisuus, kromosomihäiriöt ja muut seksuaaliset poikkeavudet ovat vielä harvinaisempia. Tavallisessa koululuokassa ei yleensä ole yhtään oppilasta, jolla olisi tällaisia poikkeavuuksia. Tuhannen oppilaan jättikoulussa on ehkä yksi interseksuaalinen tai kromosomihäiriöstä kärsivä oppilas.

Tässä esitellään muutamia seksuaalisesti poikkeavia ryhmiä suhteutettuna Jyväskylän asukasmäärään. 


Responsive image


Yhdeksänkymmentäkahdeksan prosenttia suomalaisista on tavallisia heteroseksuaaleja. Kuvion prosenttilukuja on pidettävä suuntaa-antavina, sillä seksuaaliryhmän suuruus riippuu määritelmistä.

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja kirjailija Jari Sinkkosen mukaan on olemassa pieni joukko ihmisiä, joiden sukupuoli ei ole selkeästi tyttö tai poika. Tämän ei Sinkkosen mukaan kuitenkaan tulisi hämärtää kasvatuskeskustelua, jossa aiheena ovat lapset yleisesti. Sinkkonen onkin vakuuttunut siitä, että ajatus sukupuolten laajasta kirjosta on aikuisten ihmisten keksintöä. Sinkkonen kritisoi näkemystä, jonka mukaan sukupuolia olisi periaatteessa loputon määrä.
– Minä en tällaista moninaisuuspuhetta ymmärrä alkuunkaan. Pojalla on munat ja tytöllä pimppi ja sillä selvä. Sinkkonen korostaa sitä, että sukupuolten välisten erojen hämärtäminen ei lähde lapsen, vaan aikuisen tarpeesta.
– Silloin, kun lapsi on alle kaksivuotias, hän alkaa tutkia, mikä hänestä on tulossa. Jo pieni lapsi näkee saunareissulla, että isällä on pippeli, mutta äidillä ei. Se ajattelu, että lasta ei saisi sanoa tytöksi tai pojaksi, vaan pelkästään "lapseksi", se on pöhkö, Sinkkonen vakuuttaa. Sinkkonen Helsingin uutisissa

Perintötekijöistä johtuvat sukupuolihäiriöt

Jokainen lapsi saa sekä äidiltään että isältään 23 kromosomia munasolun hedelmöityessä. Kromosomit muodostavat 23 kromosomiparia ja niiden sisältämään DNA:han on kätketty lapsen perinnölliset ominaisuudet. Lapsen sukupuoli määräytyy X- ja Y-nimisten kromosomien perusteella. Lapsi saa aina äidiltään X-kromosomin ja isältään joko X- tai Y-kromosomin. Jos lapsi saa molemmilta vanhemmiltaan X-kromosomin, lapsesta tulee tyttö (XX). Jos taas lapsi saa isältään  Y-kromosomin, lapsesta tulee poika (XY).  Siis XX-kromosomisto tuottaa tyttöjä ja XY-kromosomisto poikia.

Joskus hedelmöityksessä tai alkion kehityksessä tapahtuu virheitä ja lapsi saa ylimääräisen X-kromosomin. Silloin lapsella on kolme sukupuolikromosomia, XXY. Tämä on yleisin sukupuolikromosomipoikkeavuus ja sitä kutsutaan Klinefelterin oireyhtymäksi. Sitä esiintyy yhdellä miehellä seitsemästä sadasta. Kun viime vuonna Suomessa syntyi noin 26 000 poikaa, XXY-poikia lienee syntynyt 15-25 vauvaa.  Ylimääräinen kromosomi saattaa aiheuttaa lapsettomuutta ja monenlaisia muita oireita, mutta kolmannes Klinefelter-miehistä elää läpi elämän ilman että poikkeamaa edes huomataan.

Turnerin oireyhtymässä tytöiltä puuttuu toinen X-kromosomi. Munasoluun ei tule XX-kromosomistoa, vaan vain yksi X-kromosomi. Suomessa syntyy vuosittain kymmenkunta Turnerin oireyhtymästä kärsivää tyttöä. Turnerin oireyhtymä aiheuttaa enemmän ja vaikeampia oireita kuin Klinefelterin oireyhtymä.

Jyväskyläläisista 70 - 110 lienee saanut syntymälahjakseen poikkeavan sukupuolikromosomiston. Valtakunnallisesti viallisesta sukupuolikromosomistosta kärsii 3 000 - 5 000 suomalaista.

Intersukupuolisuus

Intersukupuoliseksi kutsutaan henkilöitä, joiden sukuelimet eivät vastaa heidän kromosomistoaan. Alkion kehitys on monimutkainen tapahtuma ja kehityshäiriöistä saattaa seurata ulkoisten sukupuolielinten virheellistä kasvua monella eri tavalla. Intersukupuolisuuden käsite kattaa useita sukupuolen kehityksen häiriöitä ja sukupuolielinten anomalioita eli epämuodostumia.

Viime aikoina julkisuudessa olleella tanssija Laura Allosella on miehen XY-kromosomisto, mutta tuntemattomasta syystä miehen sukurauhaset eivät ole kehittyneet ja hän on ulkoisesti nainen. Munasarjat kuitenkin puuttuvat, eli hän ei voi saada lapsia.

Suomessa syntyy vuosittain kymmenen – kaksikymmentä eriasteista intersukupuolista lasta.

Jyväskylässä asunee 29 - 60 intersukupuolista henkilöä.

Transsukupuolisuus

Transsukupuolisuus on sukupuolisuuden ilmiö, jossa transsukupuolisen henkilön kokemus omasta sukupuoli-identiteetistään ei vastaa biologista sukupuolta. Henkilö, joka on sekä kromosomien että sukupuolielinten puolesta selkeästi mies, kokee itsensä naiseksi. Transnaisen sisäinen kokemus itsestään on mies, vaikka hän sekä geneettisesti että sukuelimiltään nainen. Tämä sisäinen kokemus on niin vahva, että henkilö saattaa hakeutua sukupuolenkorjausprosessiin. Tunnettu transmies oli Imatran kirkkoherra Olli-Veikko Aalto, joka vaihtoi sukupuolensa ja on nyt Marja-Sisko Aalto.

Transsukupuolisten määrää on vaikea arvioida, mutta sukupuolikirurgiaan hakeutuu arviolta yksi henkilö viidestä- kymmenestätuhannesta. Sisäistä sukupuoliristiriitaa kokee kuitenkin suurempi osuus ihmisistä. Transsukupuolisuus sotketaan helposti transvestisuuteen. Transvestisuus on sisäinen tarve eläytyä vastakkaisen sukupuolen rooliin pukeutumalla ja elehtimällä tälle sukupuolelle tunnusomaisesti. Tavallisimmin miehet laittautuvat naisiksi, mutta on myös transvestisia miehiksi pukeutuvia naisia. Eriasteista transvestisuutta arvellaan olevan noin prosentilla väestöstä.

Homo- ja lesboseksuaalisuus

Wikipediassa viitataan useisiin tutkimuksiin, joiden keskiarvona noin prosentti miehistä pitää itseään homoseksuaaleja. Naisista lesbojen osuus on pienempi.
Jyväskylässä asuu 58 000 yli viisitoistavuotiasta miestä. Jos prosentti näistä pitää itseään homoseksuaaleina, niin heitä on noin 500 - 700 henkilöä. Lesbouden omakseen kokee noin 380 - 600 jyväskyläläista yli viisitoistavuotiasta naista. Ikätovereita homoseksaaleilla on harvassa, sillä luvut sisältävät 80 ikävuotta, kaikki yli 15-vuotiaat. Suomalaisista aikuisista 40 000 - 60 000 on homoja tai lesboja. Lisäksi bi-seksuaaleja lienee samanverran.
Jyväskylän luvut ovat laskennallisia, eivätkä perustu tilastotietoon. Kukaan ei ole laskenut seksuaalisten vähemmistöjen määrää kunnittain. Prosenttilaskentaan saattaa tulla virhettä muuttoliikkeestä. Savolaisittain sanottuna pieneltä paikkakunnalta ei löydy "ommoo hommoo", vaan on muutettava suurempiin kaupunkeihin. Sieltä löytyy työn lisäksi enemmän samalla tavalla ajattelevia henkilöitä. Tällaisen muuttoliikkeen johdosta suurkaupungeissa on suhteellisesti enemmän homoseksuaaleja kuin pienillä paikkakunnilla.

Linkkejä ja lähteitä:

Terveyskirjasto, Klinefelter-oireyhtymä

Terveyskirjasto, Turnerin oireyhtymä

Wikipedia, Intersukupuolisuus

Terveyskirjasto, transsukupuolisuus

Wikipedia, homoseksuaalisuus

Tilastokeskus, väestö


Pauli Savolainen 20.5.2018

Ilmoita Jyväskylän puhelinluettelossa

Täältä on etsitty: Autokorjaamoja, sähkösuunnittelijaa, kaivuria, kirvesmiestä, lastenhoitoapua, joulukuusen myyjää, mansikoiden itsepoimintaa, lasten luontoleiriä jne...

Siirry tekemään ilmoitusta

Jyväskyläläiset starttasivat 2 030 uutta autoa viime vuonna.

Uusista autoista 313 voidaan tankata pistorasiasta.

Jyväskylässä työttömyys vähentynyt vuodessa 2,2 prosenttiyksikköä

Jyväskylässä työttömyys on vähentynyt reippaasti ja edustaa keskimääräistä tasoa koko Suomessa.

Nukkuvien puolue suurin kunnallisvaaleissa

Jyväskyläläiset olivat laiskahkoja äänestämään.

Jyväskylän nuorimmat asukkaat löytyvät Puuppolan alueelta.

Väestön keski-ikä vaihtelee postinumeroalueittain yllättävästi.

Ilmoita Jyväskylän puhelinluettelossa

Täältä on etsitty: Autokorjaamoja, sähkösuunnittelijaa, kaivuria, kirvesmiestä, lastenhoitoapua, joulukuusen myyjää, mansikoiden itsepoimintaa, lasten luontoleiriä jne...

Siirry tekemään ilmoitusta
 © 2016-2021 Sompsa Oy 
   ps@ sompsa.fi
"