Kotikunta

Tohmajärvi

Tohmajärvi on 4 300 leppoisan asukkaan kunta Pohjois-Karjalalassa.

Hae palvelut

Korona jumiutti työttömyyden korkealle

Suomi lamaantui koronasta niin että maalis-huhtikuussa työttömien ja lomautettujen määrä kasvoi 270 000 henkilöstä yli 600 000 henkilöön. Prosentteina työttömien ja lomautettujen osuus työvoimasta nousi noin 10 prosentista 23 prosenttiin.

Tohmajärvellä työttömyyden nousu oli pienempää, sillä työttömien ja lomautettujen osuus kasvoi 7 prosenttia 24,9 prosenttiin työvoimasta. Työttömyystukien varaan jääneiden määrä kasvoi Tohmajärvellä 336 henkilöstä 460 henkilöön.

Kevään huippulukemista Suomen työllisyystilanne on parantunut, mutta edelleen työttömiä on neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten. Marraskuun alussa Tohmajärvellä oli 304 työtöntä työnhakijaa ja 42 lomautettua. Samaan aikaan Suomessa oli 310 000 työtöntä 57 000 lomautettua. Näiden lisäksi oli vielä parikymmentätuhatta lyhennettyä työviikkoa tekevää.

Näitä lukuja ei pidä sotkea Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen, jonka mukaan työttömyysaste oli vain 7,4 prosenttia. Tilastokeskus tekee tutkimuksen haastattelemalla joukon kansalaisia ja työttömyyden kriteerit ovat erilaiset kuin Työ- ja elinkenoministeriön tilastossa. Tilastokeskuksen työvoimatutkimus on kansainvälisesti vertailukelpoinen, mutta siitä ei selviä kuntakohtainen tilanne.

Työttömien ja lomautettujen osuus työvoimasta Tohmajärvellä 2019-2020

Sininen viiva kuvaa työttömien ja lomautettujen osuutta työvoimasta koko Suomessa ja ruskea viiva Tohmajärvellä.

Eniten koronatyöttömyydestä ovat kärsineet pohjoiset matkailukunnat. Työtä vailla olevien osuus nousi  Kittilässä  42 % ja Yllästunturin kotikunnassa, Kolarissa 37 %. Erityisesti  Uudenkaupungin työttömyys on heilahdellut rajusti autotehtaan lomautusten tahdissa.

Kristiinankaupunki on esimerkki kunnasta, jossa työttömyys on matalalla, eikä korona ole iskenyt kovin syvälle kunnan taloustilanteeseen.

Edellisessä artikkelissa käsiteltiin kuntien saamaa koronatukea. Yllättävää on, että koronatukien jakoperusteena on käytetty verotuloa. Sen vuoksi talvimatkailun romahtaminen ei näy matkailusta elävien kuntien koronatuessa.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilasto

Pauli Savolainen 15.12.2020

Ilmoita Tohmajärven puhelinluettelossa

Täältä on etsitty: Autokorjaamoja, sähkösuunnittelijaa, kaivuria, kirvesmiestä, lastenhoitoapua, joulukuusen myyjää, mansikoiden itsepoimintaa, lasten luontoleiriä jne...

Siirry tekemään ilmoitusta

Tohmajärveläiset starttasivat 37 uutta autoa viime vuonna.

Uusista autoista 4 voidaan tankata pistorasiasta.

Tohmajärvellä 600 asukasta vähemmän kymmenen vuoden kuluttua?

Tilastokeskus ennustaa väestökatoa lähes kaikkiin kuntiin tulevina vuosikymmeninä.

Tohmajärvellä työttömyys vähentynyt vuodessa 2,3 prosenttiyksikköä

Tohmajärvellä työttömyys on vähentynyt reippaasti ja edustaa keskimääräistä tasoa koko Suomessa.

Kutsu-Oskolan Yhteismetsä oli Tohmajärven suurin yhteisöveronmaksaja

Tohmajärveläisista yrityksistä 50 tuotti voittoa. Ne maksoivat yhteensä 570 000 euroa yhteisöveroja.

Tohmajärven nuorimmat asukkaat löytyvät Niirala-Jänisjoen alueelta.

Väestön keski-ikä vaihtelee postinumeroalueittain yllättävästi.

Ilmoita Tohmajärven puhelinluettelossa

Täältä on etsitty: Autokorjaamoja, sähkösuunnittelijaa, kaivuria, kirvesmiestä, lastenhoitoapua, joulukuusen myyjää, mansikoiden itsepoimintaa, lasten luontoleiriä jne...

Siirry tekemään ilmoitusta
 © 2016-2021 Sompsa Oy 
   ps@ sompsa.fi
"